Savetnik za kupovinu: 064 5105860

Saveti pri odabiru đačke torbe

11.6.2015.

Ukoliko se već od prvog dana ne odabere dobra torba i ne steknu pravilne navike nošenja i pakovanja knjiga, tokom sledećih dvanaest godina školovanja može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje deteta. Neki od mogućih zdravstvenih problema koji nastaju su: loše držanje tela, deformiteti kičmenog stuba, bolovi u leđima i glavobolje. Iako ima škola koje nude mogućnost ostavljanja torbi preko nedelje u učionicama ili korišćenje duplog kompleta knjiga (jedan za školu, drugi za kuću), najveći broj đaka prvaka u Srbiji svaki dan ide pod punom spremom na nastavu. Prosečna školska torba sa neophodnim sadržajem teži između 4,5 i 6,5 kilograma, a kako se tokom godina neznatno menja, najugroženiji su prvaci, jer su najmanji. Roditelji zato treba da vode računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svedu ih na minimum, kaže dr Vladislava Stejin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

 

„Smatra se da detetov kičmeni stub može da podnese školsku torbu tešku 10-15% od njegove ukupne telesne težine. Sve preko 20% težine predstavlja rizik za bolove i deformitete“, kaže dr Stejin.
Ona savetuje da prilikom kupovine torbe obavezno povedete i dete.

 

„Pre kupovine treba da proverite veličinu najveće knjige ili sveske da bi torba mogla da se zatvori. Torba treba da bude od kvalitetnog i laganog materijala, nikako od kože. Obavezno neka bude u vidu ranca koji se nosi na leđima, sa širokim i mekanim naramenicama. Na leđnoj strani treba da postoji ojačanje, a najbolje bi bilo kada bi imala i kaiš da se zakopča oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca na karlici, a ne na kičmenom stubu. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Dobro je da ima nekoliko pregrada kako bi se sadržaj pravilnije rasporedio“, ističe dr Stejin.

 

Rizik za dečje zdravlje predstavljaju

 

• Školska torba koja teži više od 15% telesne težine deteta
• Nošenje torbe preko jednog ramena
• Nošenje torbe za ručku u jednoj ruci
• Nepravilno spakovana torba

 

Posledice nošenja neadekvatne i preteške školske torbe

 

• Loše držanje tela i deformitet kičmenog stuba
• Naglašavanje deformiteta stopala
• Bolovi u mišićima i opšti zamor
• Bolovi u krstima i ramenima
• Neadekvatna cirkulacija usled usecanja uzanih naramenica može dovesti do glavobolje i loše koncentracije

 

Kako pravilno spakovati torbu

 

Ako sveske i knjige nisu pravilno spakovane, takav ranac može da poremeti ravnotežu deteta pri nošenju, a može da dovede i do pada pri naglom podizanju ili skidanju.  „Na leđnoj strani treba staviti veće i teže knjige, a napred manje i lakše. Školski pribor treba da je od što lakšeg materijala i da sadrži najneophodnije elemente, jer u priboru može da se uštedi i do 700 g. Patike za fizičko, blok za crtanje i bojice neka dete nosi u odvojenim vrećicama“ neki od saveta su dr Vladislave Stejin.

< Povratak na prethodnu stranu

Arhiva novosti